Baby's en kinderen

Baby's en kinderen


Het onderzoek en de behandeling van baby's en kinderen verschilt erg van deze van volwassenen. Het vergt een veel subtielere aanpak.

Een baby huilt. Het is zijn enige vorm van communicatie. Maar wanneer je baby onverklaarbaar of vaak huilt of je kind bepaalde klachten blijft aanhalen, is dit meestal een teken dat hij  je iets duidelijk wil maken. Ongemakken kunnen ook uitgedrukt worden door verteringsgeluiden,  verteringsproblemen, mijden van contact/onge├»nteresseerd zijn, voorkeurshouding, gespannen houding of juist heel slappe houding, frustratie, ... Bij twijfel is het altijd raadzaam om je instinct te volgen en een osteopaat te raadplegen. Samen gaan we op zoek naar de reden waarom je baby of kind zich niet lekker voelt.


De eerste consultatie start met een gedetailleerde anamnese. Dit is een uitvoerig gesprek om een beeld te krijgen over de zwangerschap, bevalling en ontwikkeling van je kindje. Hierna wordt je kindje met zeer zachte technieken onderzocht en behandeld. Er wordt ook steeds gekeken naar de reflexen en motoriek van je baby in verschillende houdingen. Zo wordt ook de motorische leeftijd van je kindje bepaald en kunnen we via oefeningen bijsturen waar nodig om de ontwikkeling te optimaliseren.


Wanneer je baby klachten heeft, kan je meteen na de geboorte terecht voor een osteopathiebehandeling. De meeste klachten ontstaan echter pas na enkele weken.

Voor een check-up of preventieve behandeling is het aangeraden om tussen week 6 en week 10 op consultatie te komen. Dit is eigenlijk altijd aangeraden en komt je baby enkel ten goede.

Wanneer bewegingsbeperkingen op deze jonge leeftijd opgespoord worden, is er meestal zeer snel resultaat. Na de leeftijd van 6 maanden zijn de bewegingsbeperkingen al hardnekkiger en zal de behandeling wat meer tijd vergen.


Oudere kinderen kunnen uiteraard ook terecht bij de osteopaat. Dit kan na een duidelijke voorval zijn zoals een val of omdat je kind enkele weken bepaalde klachten blijft aanhalen. 


Mogelijke indicaties: torticollis, schedelasymmetrie, spijsverteringsproblemen (constipatie, reflux, slecht boeren), zuig- en slikproblemen, ontevreden of huilerige baby, ...


Bel  of mail me gerust met jouw specifieke vraag.

Ellen Watson - Osteopaat D.O. - BSc. (Hons.) Ost.

Grootveldstraat 50, 1910 Berg

0485 89 53 92

info@osteowatson.be