0485 89 53 92
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele therapie gebaseerd op een grondige kennis van anatomie, fysiologie en neurologie. Osteopathie bestaat niet enkel uit de behandeling van symptomen, maar spitst zich ook toe op het zoeken en behandelen van bewegingsverliezen die de klacht van de patiënt kunnen verklaren.
Osteopathie onderzoekt en behandelt bewegingsverliezen van verschillende lichaamsstructuren (spieren, gewrichten, bindweefsel, ...) om de functie ervan te verbeteren en het zelfregulerend vermogen van het lichaam te optimaliseren.
Het zelfregulerend vermogen is een autocorrectiemechanisme van het lichaam. Het stelt het lichaam in staat om zichzelf te herstellen om een goede gezondheid te bewaren. Wanneer bewegingsverliezen en/of dysfuncties zorgen voor een te groot onevenwicht in het lichaam, zal het lichaam niet langer in staat zijn om zichzelf te herstellen.
Hier kan een osteopaat van pas komen.
Ons lichaam ondergaat continu verschillende soorten druk. Zolang het lichaam goed in evenwicht is en haar zelfregulerend vermogen optimaal functioneert, stelt dit geen problemen. Wanneer klachten de kop op beginnen steken, is dit een signaal dat het lichaam deze druk niet meer zelf kan oplossen. Hierbij kan een osteopaat helpen om bewegingsbeperkingen op te lossen en zo het zelfregulerend vermogen opnieuw te optimaliseren.
Mogelijke indicaties: rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn, spijsverteringsklachten, duizeligheid, oorsuizen, zenuwpijn (uitstralingen, tintelingen), torticollis, ...
Bel of mail me gerust met jouw specifieke vraag.
Consultatie
De eerste consultatie start met een gedetailleerde anamnese. Dit is een uitvoerig gesprek om een beeld te krijgen over jouw situatie en klachten. Hierna volgt een uitgebreid manueel onderzoek van het lichaam om zo de bewegingsbeperkingen op te sporen en de mogelijke oorzaken van de klacht te achterhalen. Hierbij wordt steeds rekening gehouden met bestaand beeldmateriaal en andere onderzoeken (CT, MRI, RX, EMG,...).
Een osteopaat is niet louter een "kraker", maar gebruikt naast specifieke manipulaties ook verscheidene andere technieken. Ik zal steeds die technieken gebruiken waar mijn patiënt volgens mij op dat moment het meeste baat bij heeft.
De veiligheid van mijn patiënten staat steeds centraal. Zo zal ik indien nodig enkele specifieke testen uitvoeren om structurele letsels op te sporen en indien nodig ook doorverwijzen naar de huisarts. Een goede samenwerking en communicatie met andere therapeuten is voor mij zeer belangrijk.
Een behandeling duurt ongeveer 40 minuten en kost 65 euro.
Het aantal behandelingen hangt af van de aard en duur van de klacht(en). Op het einde van de eerste consultatie zal ik met jou een behandelingsplan bespreken.
Osteopathie kan ook preventief gebruikt worden om wederkerende klachten voor te zijn.
Terugbetaling
In principe heb je voor een osteopathiebehandeling geen voorschrift nodig.
Momenteel is er geen terugbetaling van het RIZIV. Er is meestal wel een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds voor geregistreerde osteopaten. U ontvangt hiervoor een attest van de osteopaat.
Voor het juiste bedrag en het aantal terugbetalingen, gelieve u te informeren bij uw ziekenfonds.
Indien u over een bijkomende verzekering beschikt die osteopathie dekt, is het mogelijk dat u voor de terugbetaling een document moet laten invullen door de osteopaat.
In bepaalde gevallen is een ook voorschrift van de huisarts vereist (bv. Europese Commissie).
Gelieve dit zelf na te gaan bij uw verzekeringsmaatschappij.
Ellen Watson - Osteopaat D.O. - BSc. (Hons.) Ost.
Grootveldstraat 50, 1910 Berg
0485 89 53 92
info@osteowatson.be